Ugrás a fő tartalomra

Moszkva bocsánatkérést vár a lengyel kormánytól

Bekérették az orosz külügyminisztériumba szerdán a moszkvai lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a przewodówi rakétaincidenssel kapcsolatban – közölte Marija Zaharova, a tárca szóvivője szerda este az orosz sajtóval.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Oroszország felszólította Lengyelországot, hogy ne „üljön fel a kijevi rezsim piszkos provokációinak”, és maga se provokáljon, továbbá Moszkva elvárja Varsótól, hogy hagyjon fel minden oroszellenes spekulációval az incidenssel kapcsolatban.

Zaharova a lengyel ügyvivővel folytatott tárgyalást előtt a Telegramon felvetette a kérdést, hogy vajon nem kellene-e a lengyel hatóságoknak bocsánatot kérniük az oroszellenes kirohanásokért és a varsói orosz nagykövet kedd éjszakai bekéretéséért, miután Andrzej Duda elnök is balesetnek nevezte a rakétaügyet.

Reagált arra is, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kemény választ sürgetett az Egyesült Államoktól a lengyelországi rakétaincidensre. Kifejezte abbéli reményét, hogy Kijev kapja meg a kemény választ Washingtontól.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: „annyira nyilvánvaló volt a helyzet” Przewodówban, hogy eleve kudarcra ítéltetett az a kísérlet, hogy a lengyelországi rakétaincidenssel kapcsolatban bolhából elefántot csináljanak.

Mint mondta, Lengyelországnak, mielőtt elkezdett fegyvert szállítani Ukrajnának, el kellett volna gondolkodnia azon, hogy ez milyen biztonsági kockázatokkal járhat.

Az orosz külügyminisztérium a honlapján szerdán napközben megjelent állásfoglalásában felháborítónak minősítette több NATO-országnak a rakétaincidensre adott reagálását, valamint hogy külföldi médiumok hamisan terjesztették, hogy Oroszország lehet a tettes. A tárca kifejezte reményét, hogy egy pártatlan vizsgálat és eredményének közzététele leleplezi ezt a „provokációt”.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő délelőtt azt mondta újságíróknak, hogy Oroszországnak nincs köze a lengyelországi rakétaincidenshez, és semmilyen módon nem vétkes benne. „Egy újabb hisztéria, heves ruszofób reakció tanúi lehettünk, amelynek semmilyen valódi alapja nem volt. Egyes országok magas rangú képviselői ténylegesen úgy nyilatkoztak, hogy fogalmuk sem volt róla, pontosan mi történt” – mondta.

„Az ilyen meggondolatlan reakcióknak az a tanulsága, hogy soha nem szabad sietni az értékeléssel, a helyzetet elmérgesítő kijelentésekkel, különösen ilyen kritikus pillanatokban. És (nem szabad) pontos információk nélkül nyilatkozni” – mondta Peszkov.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Moszkva szívesen lett volna tanúja hasonló érzelemkitörésnek, amikor az Északi Áramlat vezetékeit robbantották fel, de akkor senki sem igyekezett kideríteni, hogy ki volt a tettes.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rakétaincidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok és elnöke, Joe Biden „visszafogott és sokkal professzionálisabb magatartást” tanúsított, mint az „abszolút hisztérikusan” reagáló lengyel fél. Azt kérte Varsótól, hogy legyen kiegyensúlyozott, amikor „ilyen kényes és potenciálisan veszélyes témáról van szó”.

Nincs tudomása arról, hogy az orosz hatóságok az incidenssel kapcsolatban kapcsolatba léptek volna az Egyesült Államokkal vagy a NATO-val – mondta. Közölte, hogy Oroszország céljai a keddi rakétacsapások után sem változtak meg Ukrajnában. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktorból hiányzik a becsület és az őszinteség

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét beszélt Magyarországról, pontosabban Orbán Viktorról, és a fentieken túl úgy fogalmazott, „a politikusok jönnek-mennek, de az igazság marad” - számolt be a 444.hu. „Most egy olyan emberhez fordulok, aki láthatóan nem csak azt nem tudja, hogy mi zajlik Ukrajnában, de arról sincs fogalma, hogy mi folyik Európában. A magyar miniszterelnökhöz”– mondta Zelenszkij, aki szerint nem kértek semmi különöset Budapesttől, de még azt sem kapták meg, amit másoktól igen. Úgy fogalmazott, nem látták az erőfeszítést arra, hogy véget vessenek a háborúnak. „Egész Európa véget akar vetni a háborúnak és azt szeretné, ha a harcmezők nem kerülnének át Mariupolból Budapestre, Harkivból Krakkóba vagy Csernyihivből Vilniusba.” Zelenszkij szerint ezzel a törekvéssel áll szemben a magyar kormány. Az ukrán elnök azt mondta, az ukrán nép támogatja a magyart, a magyar pedig az ukránt, és mindkét nép ugyanúgy értékeli a békét és a szabadságot, a két ország mindig jó szomszédja l

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Orbán: Ukrajna támogatásának szükségességét elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Felidézte: a háború kezdetén az volt az elképzelés, hogy a szankciók révén sikerül lezárni a konfliktust vagy közelebb jutni a háború végéhez, ám ezek az intézkedések "egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb" a lezáráshoz. Orbán Viktor kiemelte: nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország ugyan szenved el nehézségeket, de az energiahordozókból származó bevételei a csúcson vannak, így a szankciók politikája nem érte el a célját. Megjegyezte: Magyarországra a nyersolaj behozatalára december 5-én életbe lépő tiltás nem vonatkozik, hozzá tudunk jutni az ország működéséhez szükséges olajhoz, de a szankciók árfelhajtó hatása

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Egy vezető orosz szakértő rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen

Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat - írta az Index . Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon. "Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket" – fogalmazott Alekszandrov. „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: