Ugrás a fő tartalomra

Sajtószervezetek felszólították az ukrán hatóságokat a megvont akkreditációk visszaadására

Ukrajnai sajtószervezetek követelik az ukrán hatóságoktól, hogy adják vissza az akkreditációt azoknak az ukrán és külföldi újságíróknak, akik közvetlenül az orosz ellenőrzés felszámolása után tudósítottak a herszoni eseményekről - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfőn az ukrán tömegtájékoztatási intézetre hivatkozva.

Az ukrán vezérkar legalább hat filmes stáb újságíróinak munkavállalási engedélyét törölte, mivel állítólag megsértették a munkavégzés szabályait a harci műveletek területén. Köztük voltak a nyugati CNN és a SkyNews újságírói, az Ukrajinszka Pravda és a Hromadske televízió munkatársai - emlékeztetett a hírportál.

Hétfőn számos szerkesztőség és szervezet fordult emiatt Volodimir Zelenszkij elnökhöz, Valerij Zaluzsnijhoz, az ukrán fegyveres erők főparancsnokához és Olekszij Reznyikov védelmi miniszterhez.

"Mi, ukrán és külföldi újságírók és médiaszervezetek azonnali intézkedéseket követelünk a védelmi minisztérium kommunikációs struktúráinak, különösen a déli erők sajtóközpontjának szakszerűtlensége miatt kialakult konfliktushelyzet megoldására" - idézett a hírportál a felhívásból.

"Az orosz megszállás alól felszabadult Herszonban ukrán és külföldi újságírók riportjai óriási mértékben hozzájárultak győzelmünkhöz. Az egész világot bejárták a CNN, a SkyNews és más vezető külföldi és ukrán médiaorgánumok munkatársainak felvételei. Megmutatták, milyen örömmel fogadja Herszon lakossága az ukrán hadsereget, cáfolva ezzel az orosz propaganda hazugságait. Anyagaik az ukrán történelem fontos dokumentumai is" - emelték ki a tiltakozó szervezetek.

Hangsúlyozták, hogy a védelmi minisztériumtól hivatalos akkreditációt kapott hivatásos újságírók megfelelő szaktudással és komoly tapasztalattal rendelkeznek. "A mindent betiltani próbáló próbálkozások nemhogy nem működnek, hanem ártanak hazánknak. Az egyszerű megoldásokat keresők pedig összetett problémákat szülnek" - mutattak rá a sajtó képviselői.

Az aláírók követelik, hogy azonnal adják vissza az akkreditációt azoknak az ukrán és külföldi újságíróknak, akik tudósítottak a herszoni eseményekről, és akiktől az akkreditációt emiatt elvették. Folytassanak le belső vizsgálatot a déli műveleti parancsnokság kommunikációs osztályának és az ukrán védelmi minisztérium kommunikációs ágazatának szakszerűtlen munkájával kapcsolatban, és hozzák meg a megfelelő személyi döntéseket. Egyenlő és átlátható szabályokat dolgozzanak ki az újságírók munkájára és befogadására vonatkozóan. Hagyják abba a médiamunkások agresszív támadását, és kezdjen el velük együtt dolgozni. A védelmi minisztérium kommunikációs szerveinek munkájába olyan szakembereket vonjanak be, akik ismerik az újságírói munka sajátosságait, és képesek magas színvonalú kommunikációt folytatni. Szüntessék meg a felesleges és nem hatékony bürokráciát, különös tekintettel a déli műveleti parancsnokság sajtóközpontja által bevezetett szükségtelen dokumentumokra és jóváhagyásokra. Hagyjanak fel az indokolatlan beavatkozással az újságírók munkájába, és bánjanak velük tisztelettel, megértve igényeiket és küldetésüket - tették hozzá.

"A világ megismeri a háborút, és együttérez Ukrajnával ukrán és külföldi kollégáink munkájának is köszönhetően. Tegyenek meg ezért mindent annak érdekében, hogy a professzionális média gyorsan és akadálytalanul végezhesse munkáját" - szólítottak fel a felhívás aláírói. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Kárpátalja települései: Ismerje meg Bótrágy történetét

A helység már a XII. században létezett, s akkor a Betke család bírta, akitől Bánk bán veje, Simon kapta. Tőle elkobzás folytán az itteni birtok a koronára szállt, ám 1270-ben Rusdi Mihály kapta meg. Majd a terület második feleségének Berenczei Náné fiának tulajdonába került. Aztán a Lónyai család birtoka volt, így Bótrágyot ezen időszakban, mint a Nagy-Lónya uradalomhoz tartozó birtokot tartották számon. 1413-ban zálogcímen beiktatták négy itteni jobbágy-telek birtokába, amelyet Kereknyei Imre plébános és testvére Márton birtokoltak (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest.) Az 1567-ben átvonuló tatárok a helységet megkímélték, a körülötte talált tanyákat azonban felégették. Ekkor 7 kapu találtatott itt, majd 1600-ban 6 után vetettek ki adót (Botlik József – Dupka György 1993: Magyarlakta települések ezredéve Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest). A XVI. század első felében a község lakói előbb az evangél

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának, a 630 millió dollárnak megfelelő értékű ügyletről Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő számolt be keddi sajtóértekezletén. A közép-lengyelországi Huta Stalowa Wola városban a Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével szervezett sajtókonferencián Morawiecki az utóbbi harminc év egyik legnagyobb lengyel fegyverszállítási ügyletének nevezte a múlt héten Kijevben, a lengyel-ukrán kormányközi konzultációk során aláírt megállapodást. A beszerzést Ukrajna részben az Európai Unió eszközeiből, részben az állami költségvetésből fedezi - közölte Morawiecki. A Dziennik Gazeta Prawna (DGP) lengyel napilap múlt heti értesülése szerint az első 18 Krab-tarackot múlt héten továbbították Ukrajnának a lengyel hadsereg készleteiből. Az ügylet hátramaradt részét néhány hónapon belül véglegesítik - írta a DGP. A 40 kilométeres hatósugarú Krab önjáró tüzérségi lö

Tájékoztató: így hagyhatják el törvényesen Ukrajnát a hadköteles férfiak

Ukrajnában a hadköteles férfiak bizonyos esetekben elhagyhatják az országot hadiállapot idején. Így például, ha gyereket vagy rászorulót kísérnek. A Védelmi Minisztérium az Állami Határőrszolgálattal és a Szociálpolitikai Minisztériummal közösen speciális útmutatót készített számukra a határátlépéshez szükséges dokumentumok feltüntetésével – közölte az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, a Zsittya Olena Zelenszka, a first lady nyomán. „Azok a férfiak, akik külföldre evakuálva kénytelenek menteni szeretteiket, számos kérdéssel és félreértéssel szembesülnek. És jobb tisztázni ezeket, még mielőtt beszélnek a határőrökkel. A pontatlanságok egyértelműsítése érdekében átfogó útmutatót készítettünk az államhatár átlépéséhez a gyermekeket és más személyeket kísérő hadköteles korú férfiak számára” – mondta el az elnök felesége. Az összeállítás azokat az eseteket veszi sorra, amikor a 18 és 60 év közötti férfiak elhagyhatják az országot. Ezen a linken megtalálják a határátlépéshez szükséges d

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Kárpátalja települései: Ismerje meg Csonkapapi történetét

Csonkapapi magyar település a Beregszászi járásban, Beregszásztól 25 kilométerre. Kárpátalja délnyugati részében, Magyarország határa mentén terül el. A település határai: északról Som, keletről Mezőkaszony , délről az ukrán–magyar határ, délnyugatról Kispapi, nyugatról Hetyen. A község környéke sík jellegű, amit csak a közeli kaszonyi dombok zavarnak meg. A községet átszelő Micz-patak hosszan tartó aszályos nyárakon kiszárad. Nevét az oklevelek először 1261-ben említették Pop néven. A Papi helynév tulajdonképpeni értelme "papé, pap birtoka, papi birtok". Ez valószínűleg Haraszti Erasmus katolikus papra utal, mivel a község egy ideig az ő birtoka volt. Mondák szólnak egy befejezetlen, csonka templomról, ami után talán a nevét kapta volna, de neve régebbi eredetű. Ugyanis azt tartja a szájhagyomány, hogy eredetileg két település volt, Csonkás és Papi. Csonkás szinte teljesen elnéptelenedett az 1241-1242-es tatárjárás következtében. Lakossága Papiba menekült, mivel az fallal me