Ugrás a fő tartalomra

Szilágyi Péter: Ukrajna ismételten megtapasztalhatja a magyar nép önzetlen segítségnyújtását

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Munkácsy Mihály Magyar Házban Matl Péter Po pjaty, Ötösével című kiállításának megnyitóján kijelentette, hogy az elmúlt eseményeknél az emlékezés, a jelen nehéz valóságánál pedig a cselekvő szolidaritás kinyilvánítása és a segítség nyújtása a kötelességünk.

Matl Péter Munkácsy-díjas képzőművész tárlata annak a több tízezer kárpátaljai magyarnak és németnek állít emléket, akiket 1944 novemberében sztálini lágerekbe hurcoltak el kényszermunkára.     Köszöntő beszédében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára - párhuzamot vonva a 78 évvel ezelőtti események és a jelen nehézségei között - úgy fogalmazott, hogy "az elmúlt eseményeknél az emlékezés, a nem feledés, a megőrzés az, ami kötelességünk. A jelen nehéz valóságánál pedig a cselekvő szolidaritás kinyilvánítása és a segítség nyújtása."

Szilágyi Péter aláhúzta, hogy "a nehézségekben Magyarország felelősségvállalása minden egyes magyar emberért fokozott mértékben kell, hogy megjelenjen".

A két ország kapcsolatáról szólva elmondta: Magyarország abban érdekelt, hogy "Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén". Ezért Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen - hangsúlyozta a politikus.

Szilágyi Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország az orosz-ukrán háborús konfliktusban lehetőségeihez mérten segíti Ukrajnát. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna az Európai Unió társult országaként az előkészületben lévő új, nemzeti kisebbségekről szóló törvényben helyreállítja a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség korábban meglévő oktatási és nyelvi jogait, valamint "figyelmet fordít a történelmi emlékművek kölcsönös tiszteletére és megőrzésére".

A kárpátaljai magyar közösség támogatása a továbbiakban is folyamatos. A kárpátaljai magyar szervezetek "a legfontosabb partnereink a kárpátaljai magyar közösség megtartásában, a háborút követően a szülőföldre való visszatérésben és az ott való boldogulásban egyaránt" - jelentette ki Szilágyi Péter, hozzátéve, hogy ezért a kormány mindent megtesz a működésük biztosítása érdekében.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb, az ukrajnai háborús menekülteket és az otthon maradt kárpátaljai lakosokat támogató humanitárius segélyakciójáról szólva kiemelte azt a példaértékű összefogást, amely a határ mindkét oldalán megnyilvánul a bajba jutottak és menekültek megsegítése érdekében. "Ukrajna ismételten megtapasztalhatja a magyar nép önzetlen segítségnyújtását" - hangsúlyozta Szilágyi Péter.

A magyar kormány álláspontjával kapcsolatban rámutatott: a háború nem a béke felé vezető út, és fegyverekkel nem lehet békét teremteni. "Európában nem lehet más célunk, csak a béke, melyre mindannyiunknak törekedni kell, hogy a +nehéz idők+ ismét a múltat jelenthesse!" - zárta gondolatait Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A Gulág-táborok foglyainak szenvedéseit ábrázoló grafikákat eddig 32 helyszínen tekinthette meg a közönség, köztük Kárpátalja számos településén, Ukrajna nagyvárosaiban és a környező országokban, így Magyarországon is. A tárlat december közepéig a Munkácsy Mihály Magyar Házban látható. (MTI/Fotó: MTI/Nemes János)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Smihal: az ukránok nyugdíj és fizetés nélkül maradhatnak

Ha nem lenne a nyugati pénzügyi támogatás, az ukránok már most sem kapnának nyugdíjat és fizetést, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél hamarabb utalja Ukrajnának a megígért pénzeket – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal miniszterelnök egy német lapinterjúban, melyet az RBK-Ukrajina hírportál szemlézett. A kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung c ímű német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna óriási támogatást kap partnereitől, és az első helyen az Egyesült Államok, a másodikon pedig az Európai Unió áll - írta a Kárpát.in.ua . Németország élen jár a pénzügyi támogatások terén, de a megígért 9 milliárdos európai csomagból 3 milliárd eurót blokkoltak, elsősorban azért, mert Berlin ezeket a forrásokat nem hitelek, hanem támogatások formájában akarná biztosítani Ukrajnának – mutatott rá. „Számunkra az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megérkezzen a pénz. Szükségünk van rá, hogy a pénzügyi rendszerünk a felszínen maradjon. Az, hogy hitelről vagy támogatásról lesz sz