Ugrás a fő tartalomra

Moszkvai külügy: az oroszok démonizálását segíti a Bundestag az ukrajnai éhínség népirtásnak minősítésével

Az Oroszország démonizálására tett ukrán kísérleteket segíti, hogy a német parlament népirtásnak minősítette az 1932-33-as ukrajnai éhínséget - szögezte le csütörtöki közleményében az orosz külügyminisztérium.

"Ez egy újabb kísérlet annak a Nyugat által támogatott kampánynak az igazolására és bátorítására, amely Oroszország démonizálására irányul Ukrajnában, valamint arra, hogy az ukrán nemzetiségű embereket oroszok, valamint Oroszország és a volt Szovjetunió más népei ellen uszítsák" - hangsúlyozta a tárca.

Az orosz külügy rámutat: a német parlament alsóháza elhallgatta, hogy az az éhínség nemcsak Ukrajnában, hanem a Szovjetunió egész területén pusztított. "A német kormánykoalíció és az ellenzéki CDU/CSU blokk parlamenti képviselői erről megfeledkezve úgy döntöttek, hogy demonstratívan a támogatásukról biztosítják az ukrán hatóságok által az ultranacionalista, náci és ruszofób erők ösztönzésére kitalált politikai és ideológiai mítoszt" - olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum szerint ezzel a provokatív akcióval "a németek megpróbálják átírni a saját történelmüket, és elfelejteni a második világháborúban általuk okozott borzalmakat".

"Úgy tűnik, kedvelik az ukrán háborús bűnösök ideológiai követőit, akik évente fáklyákkal vonulnak a Galícia (ukrán) SS-hadosztály zászlaja alatt" - írták.

A tárca szerint a német politikai elit a Szovjetuniónak tulajdonított, "az ukrán nemzeti radikálisok által kitalált népirtással a saját bűneit próbálja kisebbíteni". Ezek közé sorolta 27 millió szovjet állampolgár céltudatos kiirtását, a keleti fronton folytatott totális háborút, a holokausztot és Leningrád blokádját.

"Ez nem a szovjet nép megsemmisítésére tett szándékos kísérlet volt?" - tették fel a kérdést.

Az orosz külügyminisztérium szerint erkölcstelen az is Németország részéről, hogy nem hajlandó kártérítést fizetni a leningrádi blokád túlélőinek, elletétben a holokauszttúlélőkkel. A zárlat több mint egymillió ember éhhalálát okozta, és köztük ukránok is voltak- írták.

"A Bundestagnak szégyellnie kellene magát az ilyen erkölcstelen döntések miatt, amelyek önfelmentő kísérletek a háborús bűnökért viselt felelősség alól, illetve a fajgyűlölet és a diszkrimináció fasiszta ideológiáját élesztik fel" - olvasható a közleményben.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, a kormányzó Egységes Oroszország párt elnöke csütörtökön azt hangoztatta, hogy Németországnak nincs joga Oroszországot humanizmusól és "az úgynevezett holodomorról szóló történetből" kioktatni, és a németeknek még további nemzedékeken át kell bűnbánatot gyakorolniuk a háborúban elkövetett bűneik miatt.

A német parlamenti alsóház szerdán elfogadott egy határozatot, amely népirtásnak minősítette a holodomort, a szovjet-ukrajnai tömeges éhínséget. Annalena Baerbock német külügyminiszter volt az első német kormánytag, aki nyilvánosan népirtásnak nevezte ezt a tragédiát. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Vitalij Klicsko belépett az ukrán hadseregbe

Kijev polgármestere belépett az ukrán hadseregbe és elkezdett részt venni a területvédelmi gyakorlatokon az ukrán fővárosban . “Sokan közülünk a hadseregben szolgáltak, és ezeket a képességeket vissza kellett állítani” – mondta a Telegraph-nak adott interjúban Vitalij Klicsko, aki korábban Katonai Világjátékokat is nyert. “Úgy gondolom, hogy egy ilyen képzés elengedhetetlen egy olyan ország felső- és középszintű tisztviselői számára, amely közel nyolc éve háborúban áll” - tette hozzá. Fotó:Instagram KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos információt jelentett be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány tudatja az érintettekkel, hogy az egészségügyi dolgozók támogatása, a gyermekétkeztetési támogatás és az oktatási-nevelési támogatás megérkezett.  Az összegek előreláthatólag december 23-tól lesznek felvehetők. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

„A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” - Ismét dróntámadás érte Kijevet

Az orosz hadsereg kéttucatnyi drónnal támadta az ukrán fővárost, Kijevet hétfőn hajnalban – jelentették a helyi hatóságok. A kijevi hatóságok arról számoltak be a Telegramon, hogy több mint húsz iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légterében, melyek közül legalább 15-öt lelőttek. Egy fontos infrastrukturális létesítményt találat ért. Előzetes értesülések szerint a támadás nem követelt halottakat vagy sebesülteket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szintén a Telegramon azt közölte, hogy robbanásokat lehetett hallani a Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületben. Hozzátette, sebesülésekről nem érkezett jelentés, sürgősségi szolgálatok dolgoznak a helyszínen. Egy szemtanú a Reutersnek arról számolt be, hogy Sevcsenkivszkij kerületben az egyik becsapódás helyszínén tűz ütött ki. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról írt a Telegramon, hogy a fővárost körülölelő megyében több infrastrukturális létesítmény és magánház károkat szenvedett, két személy megsérült. „A terrori

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Smihal: az ukránok nyugdíj és fizetés nélkül maradhatnak

Ha nem lenne a nyugati pénzügyi támogatás, az ukránok már most sem kapnának nyugdíjat és fizetést, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél hamarabb utalja Ukrajnának a megígért pénzeket – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal miniszterelnök egy német lapinterjúban, melyet az RBK-Ukrajina hírportál szemlézett. A kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung c ímű német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna óriási támogatást kap partnereitől, és az első helyen az Egyesült Államok, a másodikon pedig az Európai Unió áll - írta a Kárpát.in.ua . Németország élen jár a pénzügyi támogatások terén, de a megígért 9 milliárdos európai csomagból 3 milliárd eurót blokkoltak, elsősorban azért, mert Berlin ezeket a forrásokat nem hitelek, hanem támogatások formájában akarná biztosítani Ukrajnának – mutatott rá. „Számunkra az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megérkezzen a pénz. Szükségünk van rá, hogy a pénzügyi rendszerünk a felszínen maradjon. Az, hogy hitelről vagy támogatásról lesz sz