Ugrás a fő tartalomra

Smihal: Amikor a lengyelek és az ukránok együtt tartanak, együtt válnak erőssé

Támogatni kell Ukrajna szuverenitását, megengedhetetlen a nemzetközi jogok megsértése Oroszország részéről - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön a lengyelországi Karpaczban rendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon, miután a rendezvény utolsó napján Denisz Smihal ukrán kormányfővel tárgyalt.

A találkozóról Morawiecki elmondta: egyik témája az Oroszország részéről érkező hibrid fenyegetések, provokációk és birodalmi törekvések voltak.

Az utóbbi negyven év legnagyobb orosz műveletének nevezte a Nyugat-2021 (Zapad-2021) minap kezdődő, részben a lengyel-fehérorosz határ közelében is szervezett hadgyakorlatot.

Az említett fenyegetések fényében fontos támogatni a Lengyelország szomszédságában fekvő országok, köztük Ukrajna szuverenitását, a "Brüsszelben, Washingtonban, Varsóban folytatott politika napirendjén kiemelt helyen kell tartani a nemzetközi jog iránti tiszteletet" - hangsúlyozta Morawiecki.

A nemzetközi jog megsértésének "teljesen megengedhetetlen" példájának nevezte a Krím félsziget elcsatolását és a donyec-medencei harcokat.

A lengyel-ukrán kapcsolatok "nehéz témájának" minősítette Morawiecki azon tömegsírok feltárásának leállítását Kijev részéről, amelyekben az 1942-1943-as volhíniai mészárlás lengyel áldozatait hantolták el.

Denisz Smihal megköszönte, hogy Varsó "teljességgel támogatja" Ukrajna területi integritását és szuverenitását", és hangsúlyozta: Ukrajna és Lengyelország között nincs olyan történelmi téma, amelyet ne lehetne a jószomszédság szellemében megoldani. "Amikor a lengyelek és az ukránok együtt tartanak, együtt válnak erőssé" - fogalmazott.

Jelezte, hogy Kijev az uniós integráció keretében csatlakozni szeretne a Három Tenger Kezdeményezéshez is.

Mindkét miniszterelnök bírálta a befejezés előtt álló orosz-német gázvezetéket, az Északi Áramlat-2-t. Morawiecki egyúttal sorolta azokat a lengyel lépéseket - köztük azt, hogy az állami gázszolgáltató, a PGNiG nemrég koncessziót kapott a nyugat-ukrajnai gázmezők kitermelésére - melyek lehetővé teszik Lengyelország gázszükségleteinek kielégítését, a "gázellátási csomópont-pozíciójának" megőrzését.

Morawiecki csütörtökön Karpaczban Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel is egyeztet, este a lengyel, a szlovén és az ukrán kormányfő közös pódiumbeszélgetésen vesz majd részt, s a fórumot záró gálaesten átadják a nemzetközi rendezvény legfontosabb elismerését, Az év embere díjat.

A "közép-európai Davosnak" is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 30. alkalommal rendezték. A mintegy háromezer résztvevőt számláló fórumon Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte, részt vett mások mellett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöke is - számolt be az MTI.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü