Ugrás a fő tartalomra

Smihal: Amikor a lengyelek és az ukránok együtt tartanak, együtt válnak erőssé

Támogatni kell Ukrajna szuverenitását, megengedhetetlen a nemzetközi jogok megsértése Oroszország részéről - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön a lengyelországi Karpaczban rendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon, miután a rendezvény utolsó napján Denisz Smihal ukrán kormányfővel tárgyalt.

A találkozóról Morawiecki elmondta: egyik témája az Oroszország részéről érkező hibrid fenyegetések, provokációk és birodalmi törekvések voltak.

Az utóbbi negyven év legnagyobb orosz műveletének nevezte a Nyugat-2021 (Zapad-2021) minap kezdődő, részben a lengyel-fehérorosz határ közelében is szervezett hadgyakorlatot.

Az említett fenyegetések fényében fontos támogatni a Lengyelország szomszédságában fekvő országok, köztük Ukrajna szuverenitását, a "Brüsszelben, Washingtonban, Varsóban folytatott politika napirendjén kiemelt helyen kell tartani a nemzetközi jog iránti tiszteletet" - hangsúlyozta Morawiecki.

A nemzetközi jog megsértésének "teljesen megengedhetetlen" példájának nevezte a Krím félsziget elcsatolását és a donyec-medencei harcokat.

A lengyel-ukrán kapcsolatok "nehéz témájának" minősítette Morawiecki azon tömegsírok feltárásának leállítását Kijev részéről, amelyekben az 1942-1943-as volhíniai mészárlás lengyel áldozatait hantolták el.

Denisz Smihal megköszönte, hogy Varsó "teljességgel támogatja" Ukrajna területi integritását és szuverenitását", és hangsúlyozta: Ukrajna és Lengyelország között nincs olyan történelmi téma, amelyet ne lehetne a jószomszédság szellemében megoldani. "Amikor a lengyelek és az ukránok együtt tartanak, együtt válnak erőssé" - fogalmazott.

Jelezte, hogy Kijev az uniós integráció keretében csatlakozni szeretne a Három Tenger Kezdeményezéshez is.

Mindkét miniszterelnök bírálta a befejezés előtt álló orosz-német gázvezetéket, az Északi Áramlat-2-t. Morawiecki egyúttal sorolta azokat a lengyel lépéseket - köztük azt, hogy az állami gázszolgáltató, a PGNiG nemrég koncessziót kapott a nyugat-ukrajnai gázmezők kitermelésére - melyek lehetővé teszik Lengyelország gázszükségleteinek kielégítését, a "gázellátási csomópont-pozíciójának" megőrzését.

Morawiecki csütörtökön Karpaczban Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel is egyeztet, este a lengyel, a szlovén és az ukrán kormányfő közös pódiumbeszélgetésen vesz majd részt, s a fórumot záró gálaesten átadják a nemzetközi rendezvény legfontosabb elismerését, Az év embere díjat.

A "közép-európai Davosnak" is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 30. alkalommal rendezték. A mintegy háromezer résztvevőt számláló fórumon Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte, részt vett mások mellett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöke is - számolt be az MTI.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán sorkatona részletesen elmesélte, hogyan végzett az áldozataival

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: elvárja a rendfenntartóktól, hogy teljeskörűen tájékoztassák a közvéleményt a csütörtöki dnyiprói tragédiáról, amelynek során egy sorkatona agyonlőtte öt társát. Az államfő személyi felelősségre vonásokat is sürgetett. "Mindent a lehető legrészletesebben kell elemezni: a gyilkos indítékait, azt, hogyan vált ez lehetségessé. Ennek következményeképpen a személyeket érintő szükséges döntéseket a közeljövőben meg kell hozni" - írta az államfő a Telegram üzenetküldő portálon. Hozzátette, hogy az áldozatok hozzátartozóinak minden segítséget haladéktalanul meg kell adni. Csütörtök hajnalban egy sorkatona a kelet-ukrajnai Dnyipróban, a Pivdenmas gépgyártó üzem területén agyonlőtte öt társát, öt másikat pedig megsebesített. A nemzeti gárdánál sorkatonai szolgálatát töltő, húszéves Artemij Rjabcsuk fegyverkiadás közben lőtt rá katonatársaira Kalasnyikov gépkarabéllyal, majd a fegyverrel elmenekült. Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) közlése sz

Omeljan: a magyar kormány hibája miatt mennek el Ukrajnából a kárpátaljai magyarok

Az ukrán-magyar kapcsolatok jelentősen romlottak az elmúlt években. Magyarország a nyelvtörvény miatt bírálja Ukrajnát, amely szerinte felelős a kárpátaljai magyarok helyzetének romlásáért.  Volodimir Omeljan ukrán politikus, korábbi infrastrukturális miniszter a 24.hu-nak adott interjújában egyetértett abban, hogy jelentősen megromlottak az ukrán–magyar kapcsolatok az utóbbi időkben. Míg Magyarország az ukrán nyelvtörvény miatt bírálja a szomszédos országot, addig szerinte stratégiai hiba volt, hogy úgy adta meg Magyarország a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak, hogy nem egyeztetett előtte az ukrán kormánnyal. „Úgy vélem, elég jól látom a porblémákat, és azt kell mondanom, a legtöbbje mesterségesen gerjesztett. A magyar kormány elkövetett egy stratégiai hibát – megadta a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak anélkül, hogy egyeztetett volna az ukrán kormánnyal, és egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával közösen azonosítottuk volna a problémákat és a lehetőség

Több kárpátaljai településen is áramszünetre kell számítani

A Zakarpattyaoblenergo Nyrt. hivatalos honlapja szerint január 24-én 29 kárpátaljai településen fognak javítási és karbantartási munkálatokat végezni az áramellátás megbízhatóságának és az ügyfélszolgálat minőségének javítása érdekében - írta a Kárpátalja . A táblázatban olvasható azon települések listája, ahol január 24-én, hétfőn áramszünet lesz a munkálatok idején.

Az ukrán katonák szerint elkerülhetetlen a háború

A CNN fotósa az orosz-ukrán határon járt, ahol elmondása szerint egyre tapintható a feszültség a két fél között. Az oroszok által támogatott szakadárok táborától körülbelül 500 méterre az ukrán katonák már teljes harckészültségben vannak, és „várják az elkerülhetetlent.” Az Ukrajna keleti luhanszki régiójában állomásozó katonákat rendkívül nyugodtnak látta a fotós, akikkel egy teljes napot eltöltött a frontvonalban. „Kizártnak tartom, hogy elkerüljük a harcot. Beletörődtünk, hogy meg fog történni” – mondta egy katona.Kérdéses azonban, hogy honnan fog érkezni a támadás.  Egy másik megkérdezett szerint az oroszok nem a határon át fognak jönni, hanem a tenger felől – erre utalhat a január-februári gyakorlatozás az oroszok részéről –, vagyis az Azovi-tengerről. Egy másik katona nem értett egyet, szerinte a támadás Fehéroroszországból fog érkezni. A támadás irányában tehát nincs konszenzus, a katonák viszont abban egyet értenek, hogy Putyin 100 százalékig biztos, hogy le fog csapni - írta a

Megütötte és kiabált diákjával egy kárpátaljai pedagógus (videó)

A legnagyobb közösségi hálón január 21-e óta terjed egy videó, amin az látható, ahogyan egy tanár kiabál egy alsós diákkal, majd megüti.  Mint kiderült, a felvételt a rahói járási Felsőapsán (Verhnye Vogyane) készítették. A videón látható, ahogyan matematikaórán kiabál egy tanár a diákjával, mert nem tudja megoldani a feladatot, és az egész osztály előtt a fejére üt, majd szóban is megalázza. Az eset a rendőrséghez is eljutott január 22-én, akik a helyszínre menve vizsgálatot indítottak az ügyben - tudatta a Kárpátalja ma.

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Rohamosan romlik a járványhelyzet Kárpátalján, veszélyben a jelenléti oktatás

A távoktatás mihamarabbi bevezetését tanácsolja a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal a gyerekek koronavírus-fertőzöttségének rohamos növekedése miatt. Az erről szóló döntést a technogén és ökológiai, valamint rendkívüli helyzetek kérdéseivel foglalkozó megyei bizottság hozta meg hétfőn, január 24-én. Viktor Mikita kormányzó kiemelte, Kárpátalján az elmúlt héten 87 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, továbbá megnégyszereződött a koronavírussal fertőzött kiskorúak száma. A koronavírussal fertőzött gyerekek kezelésére kiutalt ágyak kihasználtsága elérte az 55 százalékot - írta a Kárpáti Igaz Szó. A közelmúltban távoktatásra tért át a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Líceum, a Beregszászi Platán Líceum, az ungvári iskolák, valamint a Técsői, a Péterfalvi és a Nagylucskai kistérség minden oktatási intézménye. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: