Ugrás a fő tartalomra

Válaszlépéssel fenyegeti Lukasenka Ukrajnát a NATO-katonák hadgyakorlata miatt

Közös orosz-belarusz válaszlépést helyezett kilátásba a fehérorosz elnök amiatt, hogy NATO-katonák hadgyakorlatoznak Ukrajna területén. Lukasenka elmondta, hogy az ukrán helyzetről az elmúlt időszakban többször is tárgyalt Putyin orosz elnökkel. A Kreml szerint a NATO átlépte a vörös vonalat azzal, hogy ukrán területen terjeszkedik - írta az atv.hu.

15 ország hatezer katonája – köztük az Egyesült Államok és más NATO-tagállamok egyenruhásai – vett részt a múlt héten egy hadgyakorlaton Ukrajna északnyugati részén. Ukrajna ugyanis mielőbb szeretne belépni a katonai szövetségbe.

Nem sokkal korábban ért véget a Zapad-2021 orosz-belarusz hadgyakorlat, amelyet a két ország NATO-tagállamok határaihoz közel rendezett 200 ezer katona, és több száz harci jármű: köztük repülőgépek, helikopterek és hadihajók részvételével, ami kiváltotta a nyugati országok aggodalmát. Moszkva és Minszk emellett szóban is fenyegeti a szomszédos Ukrajnát. „Ahogyan azt már Putyin elnök többször is megjegyezte, a NATO katonai infrastruktúrájának kiterjesztése Ukrajna területére egy vörös vonal” – mondta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

A belarusz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az állítólagos NATO-terjeszkedésre. „Kiképző központnak álcázott támaszpontokat épít a NATO Ukrajnában. Az Egyesült Államok hozza létre ezeket. Erre reagálnunk kell, mert másképp nem figyelnek az aggodalmainkra” – fejtegette Aljakszandr Lukasenka.

Az ukrán elnök szerint folyamatosan romlik a viszony országa és Moszkva között. Volodymyr Zelenszkij nemrég azt mondta: nem tartja kizártnak, hogy Oroszország totális háborút indít Ukrajna ellen.

Ukrajna keleti részén több mint hét éve dúl lokális háború az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szakadárok között. A harcokban eddig csaknem 14 ezer ember halt meg.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke