Ugrás a fő tartalomra

Mire számíthatnak az ukrán állampolgárok 2022-ben?

Az új év fontos változásokat hoz az ukrán állampolgárok számára: a szociális juttatások és tarifák növelése, kötelező pénztárgépek a magánvállalkozók számára, számos törvény hatályba lépése. Nézzük mi vár ránk 2022-ben.

Fizetések és megélhetés

Mint ismert, a minimálbér idén januárban 6000 hrivnyára, december elsejétől pedig 6500 hrivnyára emelkedett. A 2022-es állami költségvetés szerint októberben ez az összeg 200 hrivnyával 6700 hrivnyára nő majd.

Kétszer változik a létminimum összege az új évben: június végéig 2393 hrivnya marad, majd július elsejétől 2508, december elsejétől pedig 2589 hrivnyára emelkedik.

A létminimum összege a lakosság különböző csoportjai számára 2022-ben:

 • 6 év alatti gyermekek számára – január 1-től 2100 hrivnya, július 1-től 2201 hrivnya, december 1-től 2272 hrivnya;
 • 6 és 18 év közötti gyermekek számára –  január 1-től 2618 hrivnya, július 1-től 2744 hrivnya, december 1-től 2833 hrivnya;
 • munkaképes személyek számára – január 1-től 2481 hrivnya, július 1-től 2600 hrivnya, december 1-től 2684 hrivnya;
 • munkaképességüket elveszített személyek számára – január 1-től 1934 hrivnya, július 1-től 2027 hrivnya, december 1-től 2093 hrivnya.

A nyugdíjakat több lépcsőben emelik

 • Januártól elsejétől emelik a csernobili katasztrófa által érintett személyek illetményét;
 • Március elsején a nyugdíjkifizetések éves indexálására kerül sor;
 • Március elsejétől  a 80 év feletti nyugdíjasok havi 500 hrivnya, a 75 év felettiek pedig 400 hrivnya pótlékban részesülnek;
 • Április elsején újraszámítják a nyugdíjakat a dolgozó nyugdíjasok számára;
 • Július elsején a megélhetési költségek növekedése miatt a minimálnyugdíj 2073 hrivnyára emelkedik;
 • Október elsejétől emelik a garantált nyugdíj összegét azok számára, akik elegendő ledolgozott évvel rendelkeznek; megkezdődik a 70 év feletti nyugdíjasok „életkor” támogatásának kifizetése (300 hrivnya);
 • December elsejétől a megélhetési költségek emelkedése miatt a minimálnyugdíj összege 2093 hrivnyára emelkedik.

Ösztöndíjak

2022-ben jelentősen nőnek a szakközép- és felsőoktatási intézmények hallgatóinak ösztöndíjai:
 • 1250 hrivnyát kapnak a szakmai és szakképzési intézmények hallgatói;
 • 1510 UAH ösztöndíjban részesülnek a szakintézmények azon hallhatói, akik a „fiatal specialista”, „szakmai junior bachelor” illetve „bachelor” szintű végzettséget szeretnék megszerezni;
 • a felsőoktatási intézmények hallgatói 2000 hrivnyás ösztöndíjjal számolhatnak.

Az orvosok fizetése nem lehet kevesebb, mint 20 ezer hrivnya

Az egészségügyi intézmények dolgozói az elvégzett munka presztízsétől függően 300-500 százalékos prémiumra számíthatnak, melynek mértékét a munkabér alapján számítják ki, és az intézményvezető állapítja meg.

A béren kívüli juttatásokat is figyelembe véve az ápolók fizetése nem lehet alacsonyabb mint 13,5 ezer hrivnya. Ide tartoznak a felsőfokú és a nem teljes felsőfokú orvosi végzettséggel rendelkező szakorvosok. Az orvosok és azok a személyek, akik nem orvosi felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, viszont egészségügyi intézményekben végeznek egészségügyi tevékenységet, nem kaphatnak havonta kevesebben 20 ezer hrivnyánál.

Kötelező pénztárgép használat

2022. január 1-jétől kötelezővé válik a pénztárgép használata.

Minden második, harmadik és negyedik kategóriába tartozó vállalkozó, aki készpénzes forgalmat bonyolít le, kénytelen beszerezni a pénztárgépet. A kötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik az egyszerűsített adózási rendszert alkalmazzák.

Kétféle számlalehetőség adott, a vásárló kérésére papír alapon vagy online formában is előhívható. A napi összesítés automatikusan történik, az eszköz önvezérelt módon továbbítja az illetékes adóhatóság felé. A vállalkozók maguk döntik el, milyen típusú eszközt kívánnak működtetni, ám bárhogyan is határoznak, a gépet be kell jegyeztetni az adóhatóságnál. A programozható kasszagép az adatokat automatikusan közli az adóhatósággal, ezáltal online is nyomon követhető az üzlet forgalma.

Az állami adószolgálat ingyenes szoftvereket biztosít, amelyek Windows, Android vagy iOS operációs rendszerre is telepíthetők.

Azok a vállalkozók, akik január elseje után sem használnak pénztárgépet komoly büntetésre számíthatnak. A bírság összege az eladott áru értékének 100 százalékától az árukészlet értékének 150 százalékig terjedhet. 

Adóemelés

Amennyiben Legfelsőbb Tanács elnöke aláírja az adótörvénykönyvet módosító javaslatot, úgy január elsejétől Ukrajnában megváltozik az ingatlanok, a földterületek értékesítésére kivetett adókulcsok mértéke, valamint emelkednek az agrárszektorban működő vállalkozások adói.

Akik egy éven belül már a második ingatlanjukat értékesítik, azoknak az értékesítésből származó bevétel 5 százalékát kell befizetniük az államkasszába, a harmadik és a további eladás után pedig a 18 százalékát.

Minimális adókötelezettséget vezetnek be a földtulajdonosok és -használók számára. Kivételek képeznek a nyaralók és kerti telkek, természetes személyek által használt földek településeken belül, valamint a tartalék földek.

A mezőgazdasági termékek értékesítéséből származó 12 minimálbért meghaladó bevétel 18 százalékos adókulccsal jár.

A baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozók (kivéve a csirke) kikerülnek az egyéni adóalanyok negyedik csoportjából.

Az adótartozással rendelkező jogi személyek Ukrajnából való kiutazását korlátozni fogják.

Nemzeti ellenállási törvény

A nemzeti ellenállási törvény, ami 2022.január elsején lép hatályba, lényegében arról szól, miként készítik fel a polgári lakosságot állampolgári feladatainak teljesítésére háború esetén.

A törvény szerint a nemzeti ellenállás "Ukrajna átfogó védelmének egyik alkotóeleme, amely magában foglal egy sor intézkedést, amelyeket Ukrajnában békeidőben egy speciális időszak alatt szerveznek és hajtanak végre az ukrán állampolgárok minél szélesebb körének bevonásával a katonai biztonság, az állam szuverenitásának és területi integritásának szavatolása érdekében, ily módon elrettentve és visszaszorítva az agressziót, és elfogadhatatlan veszteségeket okozva az ellenségnek, ami miatt az kénytelen megállítani az Ukrajnával szembeni agressziót".

A nemzeti ellenállás összetevői a területi védelem, az ellenállási mozgalom és az ukrán állampolgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra. A polgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra "olyan intézkedéscsomag, amelyet állami szervek és helyi önkormányzati szervek hajtanak végre a hazafias tudat és a fenntartható motiváció kialakítása, az Ukrajna védelméhez szükséges ismeretek és gyakorlati készségek megszerzése céljából". A polgárok nemzeti ellenállásra való felkészítésének feladata a segítségnyújtás ahhoz, hogy Ukrajna állampolgárai felkészüljenek arra, miként teljesítsék alkotmányos kötelességüket a hazájuk, Ukrajna függetlensége és területi integritása védelmében, továbbá a lakosság felkészítése a sajátos életkörülményekre harcok sújtotta területen.

Gáztarifák

Január elsejétől emelkednek az Ukrán Gázszállító Rendszer (GTS) gázelosztási díjai: köbméterenként 0,33-2,14 hrivnyát (ÁFA nélkül) számolnak fel a szolgáltatóknak.

A Nemzeti Gazdasági Versenyszabályozási Bizottság állásfoglalása szerint a lakossági fogyasztók számára 2022. április 30-ig nem emelkedhetnek az éves díjak. A szállító cég azonban csökkentheti az árat.

Kötelező védőoltás

Az Egészségügyi Minisztérium 2022. január 17-től tovább bővíti azoknak a munkavállalóknak a körét, akiknek kötelező felvenniük a koronavírus elleni védőoltást, különben felfüggesztik őket állásukból. 

Kötelezővé teszik a védőoltás felvételét a helyi önkormányzatok, az állami és kommunális tulajdonformájú egészségügyi intézmények, valamint a közművek, intézmények és szervezetek dolgozói számára.

Mint ismert,  már nemcsak a pedagógusoknak, a központi és a helyi közigazgatásban dolgozóknak kötelező a védőoltás felvétele, hanem a központi végrehajtó hatóságok irányításához kapcsolódó vállalkozások, intézmények, szervezetek, a szociális szféra és a stratégiai vállalatok - például a posta és a vasúttársaság - alkalmazottainak is.

Emlékeztető oltás

2022-ben kötelezővé válhat a koronavírus elleni védőoltás emlékeztető, harmadik, dózisának felvétel. Az erről szóló döntés a Egészségügyi Világszervezet (WHo) és az Európa Unió (EU) végleges ajánlásait követően januárban várható.

Mint ismert, az Egészségügyi Minisztérium engedélyezte a harmadik oltás felvételét, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Kárpátalja települései: Ismerje meg Csonkapapi történetét

Csonkapapi magyar település a Beregszászi járásban, Beregszásztól 25 kilométerre. Kárpátalja délnyugati részében, Magyarország határa mentén terül el. A település határai: északról Som, keletről Mezőkaszony , délről az ukrán–magyar határ, délnyugatról Kispapi, nyugatról Hetyen. A község környéke sík jellegű, amit csak a közeli kaszonyi dombok zavarnak meg. A községet átszelő Micz-patak hosszan tartó aszályos nyárakon kiszárad. Nevét az oklevelek először 1261-ben említették Pop néven. A Papi helynév tulajdonképpeni értelme "papé, pap birtoka, papi birtok". Ez valószínűleg Haraszti Erasmus katolikus papra utal, mivel a község egy ideig az ő birtoka volt. Mondák szólnak egy befejezetlen, csonka templomról, ami után talán a nevét kapta volna, de neve régebbi eredetű. Ugyanis azt tartja a szájhagyomány, hogy eredetileg két település volt, Csonkás és Papi. Csonkás szinte teljesen elnéptelenedett az 1241-1242-es tatárjárás következtében. Lakossága Papiba menekült, mivel az fallal me

A magyargyűlölő Irina Farion kikelt az oroszul beszélő ukrán menekültek ellen

Az ukrán menekülteknek fel kell hagyniuk azzal, hogy Lengyelországban oroszul beszélnek, mert indokot szolgáltatnak Oroszországnak Lengyelország megtámadására, ahogy ezt az orosz ajkúak már megtették Ukrajna esetében – közölte Irina Farion, volt parlamenti képviselő, lembergi egyetemi docens a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében . A Szvoboda Párt egykori képviselője élesen kikelt az ukrán menekültek ellen, mert oroszul beszélnek Lengyelországban. Szerinte az orosz nyelv használatával az ukrán menekültek indokot szolgáltathatnak Oroszországnak Lengyelország megtámadásához, ahogy ezt az orosz anyanyelvűek már megtették Ukrajna esetében - írta a Kárpát.in.ua. Farion hangsúlyozta: „Lengyelországot sokkolta a tény, hogy az ukrán menekültek Putyin nyelvén beszélnek. Ezért Lengyelország már gyakorolja a riasztás, felismerve, hogy Putyin jön, hogy felszabadítsa az orosz ajkú lakosságot.” Az egyetemi docens azt üzente az országot elhagyóknak: „hallgassatok ide, menekültek, hagyjátok abba

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének