Ugrás a fő tartalomra

Mire számíthatnak az ukrán állampolgárok 2022-ben?

Az új év fontos változásokat hoz az ukrán állampolgárok számára: a szociális juttatások és tarifák növelése, kötelező pénztárgépek a magánvállalkozók számára, számos törvény hatályba lépése. Nézzük mi vár ránk 2022-ben.

Fizetések és megélhetés

Mint ismert, a minimálbér idén januárban 6000 hrivnyára, december elsejétől pedig 6500 hrivnyára emelkedett. A 2022-es állami költségvetés szerint októberben ez az összeg 200 hrivnyával 6700 hrivnyára nő majd.

Kétszer változik a létminimum összege az új évben: június végéig 2393 hrivnya marad, majd július elsejétől 2508, december elsejétől pedig 2589 hrivnyára emelkedik.

A létminimum összege a lakosság különböző csoportjai számára 2022-ben:

 • 6 év alatti gyermekek számára – január 1-től 2100 hrivnya, július 1-től 2201 hrivnya, december 1-től 2272 hrivnya;
 • 6 és 18 év közötti gyermekek számára –  január 1-től 2618 hrivnya, július 1-től 2744 hrivnya, december 1-től 2833 hrivnya;
 • munkaképes személyek számára – január 1-től 2481 hrivnya, július 1-től 2600 hrivnya, december 1-től 2684 hrivnya;
 • munkaképességüket elveszített személyek számára – január 1-től 1934 hrivnya, július 1-től 2027 hrivnya, december 1-től 2093 hrivnya.

A nyugdíjakat több lépcsőben emelik

 • Januártól elsejétől emelik a csernobili katasztrófa által érintett személyek illetményét;
 • Március elsején a nyugdíjkifizetések éves indexálására kerül sor;
 • Március elsejétől  a 80 év feletti nyugdíjasok havi 500 hrivnya, a 75 év felettiek pedig 400 hrivnya pótlékban részesülnek;
 • Április elsején újraszámítják a nyugdíjakat a dolgozó nyugdíjasok számára;
 • Július elsején a megélhetési költségek növekedése miatt a minimálnyugdíj 2073 hrivnyára emelkedik;
 • Október elsejétől emelik a garantált nyugdíj összegét azok számára, akik elegendő ledolgozott évvel rendelkeznek; megkezdődik a 70 év feletti nyugdíjasok „életkor” támogatásának kifizetése (300 hrivnya);
 • December elsejétől a megélhetési költségek emelkedése miatt a minimálnyugdíj összege 2093 hrivnyára emelkedik.

Ösztöndíjak

2022-ben jelentősen nőnek a szakközép- és felsőoktatási intézmények hallgatóinak ösztöndíjai:
 • 1250 hrivnyát kapnak a szakmai és szakképzési intézmények hallgatói;
 • 1510 UAH ösztöndíjban részesülnek a szakintézmények azon hallhatói, akik a „fiatal specialista”, „szakmai junior bachelor” illetve „bachelor” szintű végzettséget szeretnék megszerezni;
 • a felsőoktatási intézmények hallgatói 2000 hrivnyás ösztöndíjjal számolhatnak.

Az orvosok fizetése nem lehet kevesebb, mint 20 ezer hrivnya

Az egészségügyi intézmények dolgozói az elvégzett munka presztízsétől függően 300-500 százalékos prémiumra számíthatnak, melynek mértékét a munkabér alapján számítják ki, és az intézményvezető állapítja meg.

A béren kívüli juttatásokat is figyelembe véve az ápolók fizetése nem lehet alacsonyabb mint 13,5 ezer hrivnya. Ide tartoznak a felsőfokú és a nem teljes felsőfokú orvosi végzettséggel rendelkező szakorvosok. Az orvosok és azok a személyek, akik nem orvosi felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, viszont egészségügyi intézményekben végeznek egészségügyi tevékenységet, nem kaphatnak havonta kevesebben 20 ezer hrivnyánál.

Kötelező pénztárgép használat

2022. január 1-jétől kötelezővé válik a pénztárgép használata.

Minden második, harmadik és negyedik kategóriába tartozó vállalkozó, aki készpénzes forgalmat bonyolít le, kénytelen beszerezni a pénztárgépet. A kötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik az egyszerűsített adózási rendszert alkalmazzák.

Kétféle számlalehetőség adott, a vásárló kérésére papír alapon vagy online formában is előhívható. A napi összesítés automatikusan történik, az eszköz önvezérelt módon továbbítja az illetékes adóhatóság felé. A vállalkozók maguk döntik el, milyen típusú eszközt kívánnak működtetni, ám bárhogyan is határoznak, a gépet be kell jegyeztetni az adóhatóságnál. A programozható kasszagép az adatokat automatikusan közli az adóhatósággal, ezáltal online is nyomon követhető az üzlet forgalma.

Az állami adószolgálat ingyenes szoftvereket biztosít, amelyek Windows, Android vagy iOS operációs rendszerre is telepíthetők.

Azok a vállalkozók, akik január elseje után sem használnak pénztárgépet komoly büntetésre számíthatnak. A bírság összege az eladott áru értékének 100 százalékától az árukészlet értékének 150 százalékig terjedhet. 

Adóemelés

Amennyiben Legfelsőbb Tanács elnöke aláírja az adótörvénykönyvet módosító javaslatot, úgy január elsejétől Ukrajnában megváltozik az ingatlanok, a földterületek értékesítésére kivetett adókulcsok mértéke, valamint emelkednek az agrárszektorban működő vállalkozások adói.

Akik egy éven belül már a második ingatlanjukat értékesítik, azoknak az értékesítésből származó bevétel 5 százalékát kell befizetniük az államkasszába, a harmadik és a további eladás után pedig a 18 százalékát.

Minimális adókötelezettséget vezetnek be a földtulajdonosok és -használók számára. Kivételek képeznek a nyaralók és kerti telkek, természetes személyek által használt földek településeken belül, valamint a tartalék földek.

A mezőgazdasági termékek értékesítéséből származó 12 minimálbért meghaladó bevétel 18 százalékos adókulccsal jár.

A baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozók (kivéve a csirke) kikerülnek az egyéni adóalanyok negyedik csoportjából.

Az adótartozással rendelkező jogi személyek Ukrajnából való kiutazását korlátozni fogják.

Nemzeti ellenállási törvény

A nemzeti ellenállási törvény, ami 2022.január elsején lép hatályba, lényegében arról szól, miként készítik fel a polgári lakosságot állampolgári feladatainak teljesítésére háború esetén.

A törvény szerint a nemzeti ellenállás "Ukrajna átfogó védelmének egyik alkotóeleme, amely magában foglal egy sor intézkedést, amelyeket Ukrajnában békeidőben egy speciális időszak alatt szerveznek és hajtanak végre az ukrán állampolgárok minél szélesebb körének bevonásával a katonai biztonság, az állam szuverenitásának és területi integritásának szavatolása érdekében, ily módon elrettentve és visszaszorítva az agressziót, és elfogadhatatlan veszteségeket okozva az ellenségnek, ami miatt az kénytelen megállítani az Ukrajnával szembeni agressziót".

A nemzeti ellenállás összetevői a területi védelem, az ellenállási mozgalom és az ukrán állampolgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra. A polgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra "olyan intézkedéscsomag, amelyet állami szervek és helyi önkormányzati szervek hajtanak végre a hazafias tudat és a fenntartható motiváció kialakítása, az Ukrajna védelméhez szükséges ismeretek és gyakorlati készségek megszerzése céljából". A polgárok nemzeti ellenállásra való felkészítésének feladata a segítségnyújtás ahhoz, hogy Ukrajna állampolgárai felkészüljenek arra, miként teljesítsék alkotmányos kötelességüket a hazájuk, Ukrajna függetlensége és területi integritása védelmében, továbbá a lakosság felkészítése a sajátos életkörülményekre harcok sújtotta területen.

Gáztarifák

Január elsejétől emelkednek az Ukrán Gázszállító Rendszer (GTS) gázelosztási díjai: köbméterenként 0,33-2,14 hrivnyát (ÁFA nélkül) számolnak fel a szolgáltatóknak.

A Nemzeti Gazdasági Versenyszabályozási Bizottság állásfoglalása szerint a lakossági fogyasztók számára 2022. április 30-ig nem emelkedhetnek az éves díjak. A szállító cég azonban csökkentheti az árat.

Kötelező védőoltás

Az Egészségügyi Minisztérium 2022. január 17-től tovább bővíti azoknak a munkavállalóknak a körét, akiknek kötelező felvenniük a koronavírus elleni védőoltást, különben felfüggesztik őket állásukból. 

Kötelezővé teszik a védőoltás felvételét a helyi önkormányzatok, az állami és kommunális tulajdonformájú egészségügyi intézmények, valamint a közművek, intézmények és szervezetek dolgozói számára.

Mint ismert,  már nemcsak a pedagógusoknak, a központi és a helyi közigazgatásban dolgozóknak kötelező a védőoltás felvétele, hanem a központi végrehajtó hatóságok irányításához kapcsolódó vállalkozások, intézmények, szervezetek, a szociális szféra és a stratégiai vállalatok - például a posta és a vasúttársaság - alkalmazottainak is.

Emlékeztető oltás

2022-ben kötelezővé válhat a koronavírus elleni védőoltás emlékeztető, harmadik, dózisának felvétel. Az erről szóló döntés a Egészségügyi Világszervezet (WHo) és az Európa Unió (EU) végleges ajánlásait követően januárban várható.

Mint ismert, az Egészségügyi Minisztérium engedélyezte a harmadik oltás felvételét, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije