Ugrás a fő tartalomra

Zelenszij bejelentette: hamarosan elindítják az "Ukrán álom" elnevezésű programot

Keddi parlamenti beszédében Zelenszkij kifejtette, hogy meggyőződése szerint az ukrán vezetés nem tudja megállítani a háborút és visszaszerezni Ukrajnának a Donyec-medencét, ha nem folytat közvetlen párbeszédet Oroszországgal. Hozzátette, hogy ezen a véleményen vannak Ukrajna külföldi partnerei és az országon belül is többen elismerik ezt. Kiemelte egyúttal azt is, hogy Ukrajna erős hadsereg nélkül nem képes megállítani a háborút - írta az MTI.

Felszólalásában az elnök bejelentette, hogy hamarosan elindítják az "Ukrán álom" elnevezésű programot, amelynek keretében "minden becsületesen adózó állampolgár" öt százalékos hitelhez juthat, amelyet lakás, egyéb ingatlan, elektromos autó vásárlására vagy továbbtanulásra, szakmaváltásra fordíthat.

Az ország gazdasági helyzetéről szólva kiemelte, hogy 2013 óta először csökkent a GDP 50 százaléka alá az állam adóssága, az arany- és devizatartalék  pedig elérte a 30 milliárd dollárt. Kiemelte még, hogy "a független Ukrajna történetében először" 10 százalék alá csökkent a kis- és középvállalkozások hiteleinek kamata, ez most átlagosan 9,7 százalék. "Az ukrán kis- és középvállalkozások több mint 70 milliárd hrivnyát (828 milliárd forint) kaptak, és több ezer új munkahelyet teremtettek" - tette hozzá.  

Zelenszkij bejelentette, hogy január 1-jétől az orvosok minimálbére 20 ezer hrivnya, átlagbére pedig 24 ezer hrivnya lesz.    

Közölte, hogy a következő két évben a "Nagy építkezés" elnevezésű program keretében 15 ezer kilométer új út és 810 híd épül az országban. Hozzátette, hogy a program kezdete óta eddig több mint 13 ezer kilométernyi út épült Ukrajnában.

Az elnök kitért arra, hogy Ukrainian National Airlines (UNA) néven új állami légitársaságot hoznak létre, amelynek első járata már 2022-ben elindul, és 2025-re már legalább 20 repülőgéppel, rendszeres járatokat indít bel- és külföldre egyaránt.  

Elmondta, hogy Ukrajnában készülnek egy elektronikus népszámlálás kivitelezésére, amely ezt követően lehetővé teszi az elektronikus szavazást is. Szavai szerint büszke arra, hogy Ukrajna lesz a világ második országa, amely 2023 elején népszámlálást végez az Apple vállalattal együttműködve. Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy Ukrajnában hivatalos népszámlálást utoljára 2001-ben végeztek, annak eredménye szerint az országnak akkor mintegy 48,5 millió lakosa volt. 2019-ben a kormány szervezett elektronikus népszámlálást, amely szerint az akkori lakosság - nem számítva a krími és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken élőket - mintegy 37,29 millió lelket számlált.  

Zelenszkij bejelentette azt is, hogy december 10-ig a parlament elé terjeszti az "ukrán gazdasági útlevélről" szóló javaslatát. Ennek értelmében az ország ásványkincseinek kiaknázásából származó költségvetési bevételekből minden ukrán állampolgárságú kiskorúnak személyes számlát nyitna az állam. A gyermekek nagykorúvá válásuk után ezt a megtakarítást tanulmányokra vagy saját lakás vásárlására fordíthatják. A törvénynek köszönhetően "végre oligarcháink valódi befektetőkké válnak gyermekeink jövőjébe" - jegyezte meg az ukrán elnök.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije