Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij aláírta a 2022-es sorozásokról szóló rendeletet

Volodimir Zelenszkij aláírta a 2022-es behívások időpontjairól szóló rendeletet.

Az ukrán elnök hivatalos honlapján megjelent tájékoztató szerint jövőre április és június, illetve október és december között történnek a sorozások. Mint írták, ugyanezen időszak alatt zajlanak le majd a leszerelés is.

A sorozásért felelős bizottságok április 1-jén és október 1-jén kezdik meg a munkát, az előkészítő tevékenységek a tervek szerint egy hónappal korábban kezdődnek - írta a Korrespondent hírportál.

A közlemény szerint a hadkötelesek nem vesznek részt harci feladatokban az Egyesített Erők hadműveletének területén.

Az ukrán fegyveres erőknél szolgálatot teljesítő sorkatonák elsősorban fegyvertárak, katonai bázisok, raktárak, lőszertároló központok felszerelésében, valamint az állandó bevetési pontokon szolgáló katonai egységek létfontosságú tevékenységének segítésében vesznek részt. (kivéve a donyecki és luhanszki területeket).

Halasztásra jogosultak:

 • a két- vagy többgyermekes családapák, illetve akiknek a felesége várandós;
 • a szakiskolák és a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos diákjai (a külföldön tanulók is);
 • az egyedüli családfenntartónak minősülő sorkötelesek;
 • a pedagógusok, orvosok, papok, rendőrök, tartalékos állományú katonák, községi és nagyközségi tanácselnökök, polgármesterek stb.

Ezenkívül felmentést kaphatnak a sorkatonai szolgálat alól:

 • akiket egészségügyi okokból katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánítanak;
 • akik betöltötték 27. élet­évüket (a sorkatonai szolgálat megkezdésének napja előtt);
 • akik az ukrán állampolgárság megszerzése előtt katonai szolgálatot teljesítettek más országban;
 • akik kétszerződésnyi időn át szolgálatot teljesítettek a hadsereg tartalékos állományú katonájaként;
 • akik a felsőoktatási intézmény befejezése után katonatiszti rangot kaptak;
 • akiket bűncselekmény elkövetéséért szabadságvesztésre, szabadságkorlátozásra ítéltek;
 • akiknek a közeli hozzátartozói katonai szolgálat vagy hadkötelesek gyakorlata során elestek, meghaltak vagy rokkanttá váltak.

Egészségügyi okokból halasztást vagy felmentést a sorkatonai szolgálat megkezdése alól kizárólag a sorozóbizottság adhat a katonaorvosi szakvélemény alapján. Végérvényes felmentést a sorkatonai szolgálat alól csak súlyos esetekben adnak, amilyen például a hiányzó végtag, vakság, siketség, mentális retardáció, skizofrénia stb. A sorozóbizottságok általában vonakodnak kimondani a katonai szolgálatra való teljes alkalmatlanságot, inkább gyógykezelést írnak elő a sorkötelesnek, s erre az időre halasztást adnak a sorkatonai szolgálat megkezdése alól. A gyógykezelés befejezését követően a hadkötelesnek ismét meg kell jelennie a sorozóbizottság előtt - írta korábban a Kárpátalja.

Fotó: Ukrajna elnökének sajtószolgálata

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije